Aineisto-ohjeet painotöille

Tehdessäsi tilausta mainitse mahdollinen tarjousnumerosi, yrityksen- sekä tilaajan nimi, tuote ja painosmäärä, painomateriaali, aineiston valmistajan yhteystiedot sekä haluttu toimitusosoite- sekä aika.

Aineiston koko

Aineistot mieluiten 1:1-koossa. Suurikokoisissa töissä tämä ei aina ole mahdollista, joten tällöin skaalauksen olla 1:2 / 1:4  jne. Monisivuiset aineistot tulee olla luotuna erillisinä sivuina, sivujärjestyksessä ja kaikki sivut samassa PDF-tiedostossa.

Tiedostomuodot

Toimitettavan aineiston tulee olla PDF-muodossa.
Painotöissä voidaan myös käyttää JPG -tiedostoja, mutta tällöin varsinkin tekstin laatu saattaa kärsiä ja pikselöityä. Muiden tiedostomuotojen kuin PDF:n tai JPG:n käyttämisestä on sovittava erikseen.

Mikäli et pysty toimittamaan aineistoa PDF tai JPG tiedostoina, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme niin autamme aineiston valmistamisessa.

Muiden kuin PDF-tiedostojen painokuntoon valmistamisesta sekä mahdollisesta aineistojen korjailusta veloitamme 65e/h + alv.

Värit

Värit tulisi määritellä CMYK -muotoon.

Käytämme painotuotteissa ICC -profiileina CMYK -väreissä Fogra 39 päällystetyille papereille ja Fogra 29 päällystämättömille papereille. RGB väreissä lähetetyt työt muutamme automaattisesti CMYK -värimaailmaan ennen aineiston painamista.

Kuvat

Kuvien tulisi olla vähintään 300 dpi.

Fontit

Suosittelemme muuttamaan tekstit grafiikaksi, jotta tekstin fontti ei muutu kun avaamme tiedoston painotyötä varten. Muussa tapauksessa emme pysty takaamaan fonttien oikeellisuutta valmiissa tuotteessa.

Emme suosittele ohutlinjaisten fonttien käyttöä. Fonteista tulee aina käyttää ns. aitoa leikkausta, sillä ohjelmien omien lihavointi- tai kursivointitoimintojen käyttö aiheuttaa usein ongelmia painettaessa.

Viivat & grafiikka

Suosittelle jättämään viivat ja grafiikan vektorimuotoon, varsinkin ohuet. Emme suosittele alle 0,25 pt vahvuisien viivojen käyttöä. Efektit ja layerit kannattaa muuttaa bittikartta -muotoon, jotteivat ne aiheuttaisi virheitä painovaiheessa.

Leikkuuvara (bleed)

Leikkuuvara varmistaa painojäljen ulottumisen arkin reunaan asti kun arkki leikataan viimeistelyn yhteydessä.
Jätä aineistoon 3 mm:n leikkuuvarat (bleedit) joka reunalle jälkikäsittelyä varten.

HUOM! Roll-upeissa yläpuolella & molemmilla sivuilla tulee olla 5mm bleedit, sekä alapuolella 200mm bleedi (joka jää piiloon telineen sisään). Roll-upeissa suosittelemme 100-150 dpi resoluutiota. Tiedosto 1:1 -koossa. Kuvavuodan näkyvä alue on 850x200mm, joten roll-up -aineiston tulee olla 860x2205mm -koossa.

Taustavärin tai -kuvan tulee siis jatkua ”bleedin” verran tuotteen loppukoon yli, jotta tuote saadaan leikattua siististi. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi tekstin, logojen sekä muiden tärkeiden elementtien sijoittamista aivan arkin reunaan tulisi välttää. Samoin kehyksiä tai raitoja aivan arkin reunoissa ei tulisi käyttää.

 • Esimerkki bleedin käytöstä:

  Valmiin käyntikortin koko on 90x50mm
  Tiedoston koko on 96x56mm (90x50mm + 3mm bleed jokaisella sivulla)

   Bleed alue: Taustan tulee jatkua koko bleed alueen yli, jotta tuote leikkaantuu varmasti oikein.
  Leikkausraja: Tätä rajaa pitkin tuote leikataan lopulliseen kokoonsa.
  Turvaraja: Tämän alueen sisällä kaikki tärkeät elementit, kuten logo ja tekstit ovat turvassa.

Vedokset

Toimitamme vedoksia vain erikseen sovittaessa. Huomioithan, että vedoksen valmistamiseen ja toimittamiseen tarvitaan 2 – 3 työpäivää.

Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää aineistoon liittyen, ota yhteyttä!